FODER, Parasını Yöneten, Hayatını Yönetir

FODER- Finansal Okur Yazarlık Derneği, 10. Yılı kutlamasında mottoları olan “Parasını Yöneten, Hayatını Yönetir” her konuşmacı tarafından dile getirildi. Şarkısı birlikde söylendi.


Denizbank Genel Müdürlük Binasında, 10 Yılını kutlayan FODER bugüne kadar kamu kurumları, belediyeler, eğitim kurumları, özel sektör ve sivil toplum iş birliğinde toplumun her kesimine yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri verilmesini sağladı.

Ev sahipliğini üstlenen Denizbank genel Müdürü Hakan Ateş’in yurt dışında bulunduğunu söyleyen Denizbank Hazine, Finansal Kurumlar ve Yatırım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz kutlamaya katıldı. 

Derneğin dünden bugüne hayata geçirdiği faaliyetlerinin yer aldığı video gösterimi sonrası başarılı sunuculuğunu Dr. Artunç Kocabalkan yaptı.

Kocabalkan sunucuları takdim etmeden öncesi konuşmasında özetle; “FODER Aradan geçen on yılda çalışma alanında ülke gündemine taşınması ve kamuoyunun finansal okuryazarlık öğretileriyle gelişimi adına hep birlikte birbirinden değerli çalışmalar gerçekleştirmiş. finansal okuryazarlık gerçekten çok ama çok önemli. Ekonominin ve finansın bugün insanların gündeminde Dört milyonun üzerinde bir yatırımcı kitlesiyle başka bir anlam kazanıyor 

On yıldır gerçekleştirilen projeler, seminerler, araştırmalar, özel sektör liderlerinin ve eğitimcilerin gündemine koyduk biz bu değerle birlikte finansal okuryazarlık konusunu. Finansal okuryazar bir Türkiye En yukarıdan en aşağı kadar. hedefinden hareketle toplumun her kesimine yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri, kitap kulübü söyleşileri, seminer ve kongreler gerçekleştirilmiş.” Giriş yaptı. 

FODER’i anlamak adına FODER Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal’ın bütüne yakın konuşması şöyle; “Bugün de yönetim kurulu üyelerimiz var burada. Yönetim kurulumuzun yarıdan fazlası kadın. Ve yeni genel sekreterimizde Melisa Mumcu o da yeni geçen ay onu göreve atadık. Genel sekreterimiz Kendisi çok genç ama bu sivil toplum tarafında herhalde finansal okuryazarlık konusunda en iyi bilen kişi. Dolayısıyla biz de ona öyle gönül rahatlığı içinde derneğimizin genel sekreterliği görevini verdik Onu da bu arada kutluyorum ve başarılar diliyorum. Yine Özlem’in sözüyle devam edelim. onun patenti ona aittir. Parasını yöneten hayatını yönetir Bizim çok kullandığımız bir slogan. Ve bunu ilk söyleyince böyle ya diyorlar işte gene bankacılar geldi. Herhalde bize paranın ne kadar önemli bir şey olduğunu söyleyecekler hayatta yan eğitimleri çünkü biz genelde bu sloganla açıyoruz. 

Tabii hiç öyle bir mesajımız yok. Biz toplumun hemen hemen her kesimine eğitim veriyoruz. Yani ilkokul çocuklarından üniversite öğrencilerine, ev kadınlarına, iş hayatına yeni başlayan kadınlara Çiftçilere ordu mensuplarına, polislere, emeklilere herkese yönelik eğitim programlarımız var. Ve genelde işte bunları da böyle parasını yöneten, hayatını yönetir diye başlatıyoruz. 

Genelde bir sıkıntı yaratıyor bu şey için. Para konusu bir para diye başlayan bir şey genelde insanlarda böyle bir çok materyalist bir şey izler şey uyandırıyor Öyle değil tabii. Yani biz paranın hayatta her şey olduğunu söylemiyoruz hiçbir zaman. Tam tersine hayatta paradan çok daha önemli şeyler var. Ailemiz var, arkadaşlarımız var. Okul hayatımız, iş hayatımız, sosyal sorumluluk, proje ya o kadar çok şey var ki hayatta paradan önemli. 

Fakat maalesef para diye de bir şey var hayatta. Ve ömrümüz boyunca sevsek de sevmesek de ondan nefret etsek de onu tanımak zorundayız. Ve onunla uğraşmak zorundayız Dolayısıyla paranın efendisi olmanız lazım. Kölesi değil efendisi olmamız lazım. Onu tanımamız lazım. O da ancak finansal okuryazarlıkla oluyor. Çok değerli gönüllülerimiz var. Yani kadromuz küçük dedik ama aslında yüzlerce kişilik bir gönüllü kadromuz var Dolayısıyla bu gönüllü kadromuz da bize eğitimlerimiz de çok yardımcı oluyor. Yönetim kurulumuz ben burada onlara tekrar teşekkür etmek istiyorum hepsine. 

Gerçekten yönetim kurulumuza da çok değerli ve çok değişik kökenli arkadaşlarımız var. Danışma kurulumuz Özlem Denizlimen Danışma Kurulu Başkanımız yine danışma kurulumuzda da çok değerli iş insanları var ve Işte bizim bize yön gösteriyorlar. Vizyonumuzu geliştirmek de bize yardımcı oluyorlar. Tabii üyelerimiz yani birçok şeyi de işte üyelerimizle birlikte yapıyoruz. Devam ediyorum. Şimdi hedefimiz o kısa videomuzda da ilk hedefimiz aslında bu finansal okuryazarlık konusunu ilkokul müfredatından başlamak üzere eğitim sistemine taşımak. Bugün bizi çok mutlu eden bir şey oldu. 

Özlem’le Çorum’dan katılıyor bize ve bu toplantı için gelmiş. Ve Kezban Hanım da meslek liseleri için bir eğitim programı geliştirip bunun meslek liseleri müfredatına girmesini sağlamış Dolayısıyla bu tabii çok güzel bir şey. Bunun yayılmasını biz istiyoruz. Ilkokul eğitiminden başlarsa işte ağaç yaşken eğilir. Felsefesiyle biz çocuklarımızı geliştirebiliriz. Çünkü Ilk hedefimiz dediğim gibi müfredata sokmak. Mesajlarımız çok basit. Yani vatandaşa biz diyoruz ki kardeşim bütçe yap, bütçe yapmakla başla. Çünkü bütçe yaparsan giderini gelirini görürsün. giderini kontrol edebilirsen işte israfı azaltırsın. Israfı azaltırsan azalmış. Yapmış olursun. Bu tasarruflar birikime dönüşür. 

Birikimleri de yatırımlara dönüştür. Yatırımları da yay Istediği an. Ve zamana bırak. Yani zaman içinde yatırımlarını yap. Piyasalara güven, sisteme güven. Paranı sisteme getir. Sistem dışında tutma, yastık altında tutma onun birçok riskleri var. Kaybolma riski, yanma riski şu, bu. Ve bir de getiri elde etmiyorsun. Ve bunun ne sisteme faydası var, ne de birikim yapmış kişiye faydası var. Dolayısıyla bir amacımız da tabii birikimleri finansal sistem için almak. Böyle çok basit Mesajlarımız var. Tabii zaman içinde de şunu da gördük. 

Yani sadece eğitim vererek özellikle ileriki yaştaki kişilerin davranışlarını değiştirmek pek mümkün olmuyor. Yani biz eğitimleri veriyoruz, anlatıyoruz, biraz korkutuyoruz insanları diyoruz ki bak Artık uzun yaşam riski diye bir şey var. Yani otuz beş, kırk yaşındasın belki. Hani altmış altmış beşe kadar çalışacaksın ama ondan sonra büyük bir ihtimalle istatistiklere göre Işte kadınsam belki yirmi beş, erkeksen yirmi sene daha yaşayacaksın emeklilik hayatında. Kadınlar hep bizi biraz daha erken gönderiyorlar istatistiklere göre. ve biraz ürkütüyoruz. Diyoruz ki bakın bu böyle. 

Dolayısıyla bir hazırlık yapman lazım hafif tedirgin ediyoruz ama sonra da diyoruz ki bak onun da yolu var. Yani bu işte damlaya damlaya göl olur. Tamam belki bugün gelirin çok yüksek olmayabilir ama işte elli lira, yüz lira, iki yüz lira, üç yüz lira ne arttırabiliyorsan arttır Bunu finansal sistemde değerlendir. 

Yatırımın fonlarında, bireysel emeklilik sisteminde. Her nasılsa tabii bunun da yollarını anlatıyoruz. Sonra da sabırlı ol ve bekle. Diyoruz. Ama tabii bunları duyunca insanlar Oğlu hak veriyorlar bize. Ve etkileniyorlar. Fakat bakıyoruz ki bunun davranış değişikliğine dönüşmesi çok yüksek oranda olmuyor. O yüzden son yıllarda biz finansal okur yazarlık eğitimlerini davranış biliminden de yararlanarak davranışsal müdahalelerle eşleştirerek hem finansal okuryazarlık eğitimleri veriyoruz ve davranışsal müdahalelerle ki bunlara zaten sürekli maruz kalıyoruz.” dedi 

Cumhuriyetimizin 100. Yılında FODER’in 10. Yılını Kutluyoruz

FODER Danışma Kurulu Başkanı Özlem Denizmen “Cumhuriyetimizin 100. yılında FODER’in 10. yılını kutluyoruz. Kurumsal üyeler ve onların desteği de çok önemli. Çünkü bütçe olmadan hiçbir şey olmuyor. Medya destek oldu. Gönüllüler harika. Destekleriyle. Ve çok güzel bir yere ben gelindiğini düşünüyorum. 

Dört milyon kişi var. Ama dört milyon Okur yazarlığın artması diye orada finansal olarak düşünmemeyi düşünüyoruz.

FODER ilk 10 senesinde çok yol katetti. Bilinmeyen bir kavramı Türkiye’ye armağan etti. 2033 için hayalim; FODER’in finansal okuryazarlık ve zenginliğin

demokratikleştirilmesi yolundaki katkılarının dünya çapında örnek gösterilmesi” hayallerini dile getirdi.

Attila Köksal tarafından, FODER Yönetim Kurulu Üyeleri ve tüm paydaşları adına “Finansal

okuryazar bir Türkiye” hedefiyle çıkılan bu yolda derneği bugünlere ulaşımında gösterdiği

gayret ve verdiği destekler dolayısıyla Özlem Denizmen’e teşekkür plaketi takdim edildi.

Finansal Okuryazarlık Konusunu Sahiplenmemiz Şart

DenizBank Hazine, Finansal Kurumlar ve Yatırım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora

Böcügöz “Biz  Deniz Bank olarak ilk günden beri bankacılığın misyonumuz olarak görüp finansal hizmetlerimizi ülkemizin en ücra köşesine kadar taşımak istiyoruz. 

Sağladığımız finansmanla yarattığımız istihdam ve sunduğumuz hizmetlerle gelişmenin kalkınmanın küçük bir ülkesiyiz işin gerçeği. 

Tabii bizim özel misyonlarımız da var. Tarım bankacılığı, çiftçi, finansmanı. Yani KOBİ’miz, çiftçimiz, turizmcimiz kazandıkça biz de kazanıyoruz. Onun farkındayız. Onlar onların kazanmadığı bir ortamda bizim için de hiçbir gelecek yok ve bankacılık ağına dahil olması herkesin güçlü bir finansal sisteme erişim için de ön şart. Bunun da farkındayız.

Ekonomik istikrar ve büyümek için yatırıma, yatırım için de tasarrufa gereksinimi var. Tasarrufun ekonomik büyümeye giden yolda taşıdığı önemi de hepimiz çok çok iyi biliyoruz. Tabii finansal okur yazarlığın artması Toplumsal refaha katkı sağlamanın yanına finansal piyasaları bütün kalite, yeniliklere açıklık, rekabet ve işverelik açısından da teşvik ediyor. Bu da ekonominin gereğini çok olumlu etkiliyor. 

Ama gitmemiz gereken yol takdir edersiniz çok uzun. Bütün araştırmalar Yani bizim dünyadaki Danimarka, Norveç, İsveç, Brecht, gibi ülkelerdeki finans, okul, yazarlık oranlarının ne kadar yüksek olduğunu Türkiye’de ise daha yolun başında bile olmadığımızı çok yapmamız gereken şey olduğunu gösteriyor. Yine Dünya Bankası’nın findeks verisine göre Finansal bir kurumda hesap saati Türkiye’de yetmiş üç. Kadınlarda altmış ikiye düşüyor. 

Halbuki OECD ülkelerinde bu oran yüzde doksan yedi. Ve maalesef ve maalesef finansal kurumlarda tasarruf yapanların oranı Türkiye’de yüzde on. OECD’de yüzde elli dokuz ısınma azalan doğal kaynaklar nüfus artışı gibi konuları gündemimizde tutuyorsak, faaliyetlerimizin çevresel etkilerine dikkat edip finansal sorumluluklarımız gibi hassasiyetle gözetiyorsak aynı şekilde finansal okuluk okul yazarlığı konusunda hepimizin sahiplenmesi şart.”şeklinde rakamsal verilerle Türkiye durumunu  özetledi

FODER Yönetim Kurulu Üyesi İskender Ada, organizasyonun kapanışında tüm misafirlerle beraber FODER için yazdığı şarkıyı seslendirdi.

Umman BankDhofar Bankasını kuran, Banka kurucu finansal Danışman FODER üyesi Özge Tekalp ile çok kısa söyleşimizde üye sayısını soruyoruz 50 civarında kurumsal, 80 civarında bireysel ancak bu günü toplantı sonrası hemen 100 üyeye çıkacağını sanıyorum şeklinde cavap alıyoruz.

Ve yine Varlık Yönetimi ve Finansal Danışman Tuğba Türkmen’den İzlenimi sorduğumuzda “Ülke çapında tüm bireylerin finansal okur yazarlığının geliştirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik yapılan, yüksek değer katan eğitim ve projelerin gelişerek daha da yaygınlaşacağına dair çok önemli açıklamaları ve 2033 yılı hedefleri bu değerli toplantıda dinledik. Finansal sektörde bu yönde atılacak yeni adımlar, bilinçli hane halklarını yüksek refah seviyesine taşıyarak toplam ülke gelişimini ciddi oranda yukarı taşıyacaktır.” Cevabını alıyoruz.

FODER 10. yılını açılış konuşmalarının ardından Seda Sevinç’in solo kişisel sergi eşliğinde bireysel üyelerinin, kurumsal üye temsilcilerinin, gönüllülerinin ve proje paydaşlarının ağırlandığı bir kokteyl ile kutladı.

Seda Sevinç; “Masalsı çalışmalarım var. İlhamı nereden aldın derseniz, ben çocukluğumdan beri biraz hayal kurmayı seviyorum galiba. Evde bir tavan arası vardı. Babamın eski eşyalarıyla başladım serüven diyebilirim Daha sonra kendi çizimlerimle biraz geliştirmeye çalıştım. Geliştikçe daha farklı şeyler ortaya çıktı. Yani bilirsiniz herkes kendi mesleğinde gelişirken etkileşimler var. farklı bir dünyanın içine girdim.” Şeklinde konuşmasını sürdürerek eserleri hakkında bilgiler verdi 

yilmazparlar@yahoo.com

FODER, Parasını Yöneten, Hayatını Yönetir