Skal İstanbul, dijitalleşmenin turizme etkilerini değerlendirdi

Skal İstanbul Kulubü, mayıs toplantısında konuşmacı olan eski Turizm Bakanı, 19. ve 20. Dönem İstanbul Milletvekili, TÜRSAB ve Turizm Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda kulübün onur üyesi Bahattin Yücel, turizmin ülkemiz ve dünyada geçirdiği evrimi ve dijitalleşmenin sürece etkilerini değerlendirdi.

Turizm ve seyahat sektörünün önemli isimlerini bir araya getiren Skal İstanbul Kulübü, online ortamda gerçekleştirdiği mayıs ayı toplantısında, eski Turizm Bakanı, 19. ve 20. Dönem İstanbul Milletvekili, TÜRSAB ve Turizm Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, turizm yazarı, medyada yöneticilik, eğitmenlik gibi görevler üstlenerek hem turizm hem de siyaseti bir arada başarıyla taşıyan ve aynı zamanda Skal İstanbul Kulübünün onur üyesi olan Bahattin Yücel’i konuşmacı olarak konuk etti. Kulüp üyeleri ve Bahattin Yücel toplantıda, pandemi sürecinde dijitalleşme ve dijitalleşmenin turizme etkilerini değerlendirdi.

Tüm dünya çok önemli bir eşikten geçiyor

Tüm dünyanın 21. yüzyıla girerken teknolojinin gelişmesi ve turizm hareketinin artacağı yönünde oldukça yüksek beklentileri olduğunu ve bu çağa büyük umutlarla girildiğini anlatan Bahattin Yücel, geçmişten günümüze gelişmeler doğrultusunda turizm sektörünü ele aldı. 1900’lü yılların başında gündelik yaşama giren telefon ile 3 büyük şehir olan New York, Londra ve Paris inanılmaz ücretler karşılığında bu teknolojilerle birbirine bağlanabildiğini hatırlatan Yücel, teknolojik açıdan bugün geldiğimiz noktada çok önemli bir eşiği geçtiğimizin altını çizdi.

Türkiye’de önce bireysel olarak başlayan ve ardından kitlesel olarak devam eden turizm hareketlerinin, ulaşımın gelişmesiyle gezi hakkının daha geniş sosyo-ekonomik gruplar için de erişilebilir olması ile devam ettiğini ifade eden Yücel, ülkemizin 80’ler sonrası özellikle Almanya ve Rusya gibi kuzey ülkelerinin gezi listesine eklendiğini belirtti.

Pandemi tüm ülkeleri eşit konuma getirerek dönüşüm başlattı

Pandemi nedeniyle tüm bu gelişmelerin sekteye uğradığını belirten Yücel, “Ağırlığı tahmini olarak 4,5 gram olan bir virüs tüm ülkeleri eşit konuma getirerek dönüşümü beraberinde getirdi. Dünyada 25.500 yolcu uçağının 15.000’i çöllerde yatıyor. Binlerce personel işten çıkarıldı. Cruise gemileri yük gemilerine dönüştürülüyor ya da tamamen parçalanıyor.” diyerek seyahat acentelerindeki kapanmaları ve sektörde birçok oyuncunun tasfiye süreciyle karşı karşıya olunduğunu ekledi. Hava yolu şirketlerinin de destek almazsa tasfiye sürecine girmek durumunda kalabileceğini ekleyen Yücel, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. En önemli kriter verimlilik haline gelecek ve önümüzdeki süreç verimlilik çağı olacak.” dedi.

Pandemi sürecinin alışkanlıklarımıza olan etkilerinden de söz eden Bahattin Yücel, “Bu dönemde online alışveriş platformlarının değeri artarken AVM’lerin yavaş yavaş değer kaybettiğini görüyoruz. Turizm sektörüne de baktığımızda insanların şu an kendi araçlarıyla seyahat etmeyi ve hijyeni konusundaki kontrolü ellerine alabilecekleri tesislerde veya ortamlarda tatil yapmayı tercih etiklerini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu alışkanlıkların devam edebileceğini öngörüyoruz.” dedi.

Farklı bir turizm anlayışı ortaya çıkabilir

AR ve VR teknolojilerinin ön plana çıkmasına da değinen Yücel, “Sanal geziler yeni bir akımın başlamasına sebep olabilir. Aşı, ilaç, toplumsal bağışıklığın elde edilmesi süreçlerinden sonra farklı bir turizm anlayışı ortaya çıkabilir. Önümüzdeki dönemde mobil araçlar vasıtasıyla insanların gezi, tatil ve bilgi ihtiyaçları artacak. Sanal geziler vs. karar aşamasında önemli olacak.” diyerek, bunu değerlendirebilen ülkelerin ve organizasyonların süreçten karlı çıkacağını sözlerine ekledi.

İnsanlara gidecekleri yerde referans olacak bir sistem gerekeceğini belirten Yücel, hizmet üretenlerin veya aracı olanların bu noktada sanal olmasa da uluslararası normlara uygun sertifikasyona ihtiyaçları olacağını öngördüğünü ifade etti. Hologram ve hibrit toplantıların da gelişmekte olan bir konu olduğuna dikkat çeken Yücel, bir araya gelinen toplantılardan tamamen vazgeçmenin zor olacağını ancak özellikle fuarların ve iş toplantılarının yüksek ölçekte dijitale geçeceğini belirterek yeni gelişmelerin dikkatlice takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Geçmiş, günümüz ve gelecek için üç fidan

Skal İstanbul Başkanı Ayşe Önen, toplantıya katılım sağlayan herkese teşekkür ederek toplantıya konuşmacı olarak katılarak değerli bilgiler paylaşan Bahattin Yücel’e, Hatay Turizm Ormanı’na Geçmişi, Günümüzü ve Geleceği sembolize etmesi amacıyla yapılan üç fidan bağışının sertifikasını takdim etti.

Skal International İstanbul Hakkında:

Seyahat ve turizm sektörünün tüm branşlarını çatısı altında toplayan tek uluslararası organizasyon olan, 1934 yılında kurulmuş Skål International, geçmişiyle dünyanın en köklü sivil toplum örgütüdür. 7 Haziran 1956 yılında kurulmuş olan Skål International İstanbul Kulübü, 109 ülkede yapılanmasıyla en geniş tabanlı sivil toplum örgütü olan Skål International’a bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Skål International İstanbul Kulübü, 239 üyesi ve hayata geçirmiş olduğu projeler ile dünyanın en büyük Skål kulübü konumundadır.

yilmazparlar@yahoo.com