İstanbul Ticaret Odası (İTO), Oda’nın Dersaadet Ticaret Odası’nın kurucusu Azaryan Efendi ile başlayan ve mevcut başkan Şekib Avdagiç’e kadar süregelen 141 yıllık tarihinde 29 efsane başkanların ekonomiye kazandırdıklarını içeren “İstanbul’da Ticaretin Başkanları” kitabın tanıtımı yapıldı. Belgeseli gösterildi.
Mustafa Nadir Önay’ın, yazarlığını ve proje yönetmenliğini üstlendiği kitapta Azaryan Efendi, ilk 15 yılla damgasını vuran İTO başkanı. Kategoriye göre 5 Başkan Osmanlı İmparatorluğu döneminde 24 başkan Cumhuriyet döneminde hizmet verdi.
İstanbul Ticaret Odası’nda kitabın lansmanında, Şekib Avdagiç, Öztürk Oran, Murat Yalçıntaş ve Mehmet Yıldırım gibi başkanlar katılım sağladılar.
700 binden fazla firmanın üye olduğu, İTO’da 1995 yılından bu yana başkanlık görevinde bulunan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin ekonomi ve ticarette gerçek anlamda Avrupa ile benzer yapılar kurmasının temelleri Dersaadet Ticaret Odası, yani İstanbul Ticaret Odası ile atıldı. İstanbul Ticaret Odası ülkemizin kalkınma hamlesine özel sektörü dahil etmek, yerli ve milli üretim yapacak bir müteşebbis kitle oluşturmak için kuruldu.
Günümüzde Türk özel sektöründen bahsedebiliyorsak, bunda Odamızın ve
başkanlarımızın izlediği politikanın büyük payı vardır. Odamız ve başkanlarımız, geniş bir coğrafyanın ihyası ve kalkınması için üstün gayret göstermişlerdir. O yüzden Basra’dan Selanik’e, Beyrut’tan Ohri’ye kadar ve bilhassa Anadolu’nun her ili ve her önemli ilçesinde ticarete çağdaş bir hüviyet kazandıracak Odaların kurulmasında İTO başkanlarının katkısı vardır. Onlar sayesinde üretim ve ticaret, ülkemizin ‘çağını yakalayacağı bir vasıtaya’ dönüşmüştür” şeklinde yaralarını özetledi
Başkan Avdagiç’ “İlk başkanımız Osmanlı işadamı Azaryan Efendi’den Basmacızâde Ferit Bey’e, Mehmet Abud Bey’den 1920’lerin güçlü ismi Mustafa Şükrü Bey’e kadar bu böyle oldu. Aynı şekilde 1930’ların başkanı Recep Bey’den Nuri Kozikoğlu’na, Mithat Nemli’den Sait İbrahim Esi’ye, Yalım Erez’den Atalay Şahinoğlu ve Mehmet Yıldırım’a ve bugün aramızda bulunan değerli başkanımız Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’tan merhum İbrahim Çağlar’a ve Öztürk Oran’a kadar tüm başkanlarımız müstesna hizmetlere imza attılar” dedi.
İTO’nun geçmiş dönem 9 yıl başkanlık yapan Murat Yalçıntaş, “141 yıllık İTO’yu çıkartırsanız, Türk iktisat tarihinden geriye çok az şey, hatta hiçbir şey kalmaz.
Odamız 1882’den beri de ülkemizin ekonomik ve ticari politikaların özel sektör-kamu eliyle belirlendiği yerdir.
Şekib Avdagiç’in İTO’da yepyeni bir yol açtı.
Şekib Bey, tabir yerindeyse ‘ticaretin sessiz devrimini’ gerçekleştirmektir. Bana göre de ‘ticaret’in son başkanı, ‘ticaretin dijital alfabesini’ yol arkadaşlarıyla birlikte yazıyor” şeklinde son durumun başarısını dile getirdi.
İTO’da 1995-2005 yılları arasında başkanlık yapan Mehmet Yıldırım “İTO önemli bir ahde vefa örneği gösterdi.
O dönemi tanıtan önemli bir kitap. Çünkü 140 yıllık tarih. Bu tarih içerisinde savaşlar da var. Büyük kayıplar oldu, büyük dönemler yaşadık. Osmanlı da yaşadı. Hepsinden önemlisi Cumhuriyet. Bir dönemi kapadık, bir dönemi açtık” dedi.
Öztürk Oran “Önemli olan bulunduğunuz dönemde yaptıklarınızdır. Benim 6 aylık gibi kısa bir başkanlık dönemim vardı ama çok verimli geçti, önemli hizmetlere aracı olduk. Odayı yönetirken İstanbullunun bize emaneti yaklaşımıyla hareket ettik.” İfadelerini kullandı.
Toplantı aile foto çekilmesiyle son buldu. Katılımcılara kitap hediye edildi.
yilmazparlar@yahoo.com