İTO Haziran 2023 Meclis Toplantısı

Diplomaside Olduğu Gibi, Ticarette de İyi Komşuluk İlişkileri Esastır

İTO Haziran  2023 meclis toplantısında (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Diplomaside olduğu gibi, ticarette de iyi komşuluk ilişkileri esastır. Bu çerçevede, bir yandan rakiplerimizle rekabet ederken, bir yandan da başta büyük ticaret ortaklarımız olmak üzere tüm ülkelerle dengeli ve karşılıklı yarara dayalı iş birliğini daha da geliştirmek zorundayız. Bu bağlamda biz yeni kabineden Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi, Ankara Anlaşması’nın ruhuna uygun bir yapıya kavuşturmasını arzu ediyoruz. Gelişen koşullar paralelinde Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yönelik taleplerimizi daha yüksek sesle dile getirmeliyiz.”dedi. 


İTO Haziran   2023 meclis toplantısında Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken Dijitalleşme 5 G sonrası 6 G hakkında görüşleri paylaştı.

Dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelen bir gelişme çok kısa sürede başka alanlarda imkanlar artıyor. Dolayısıyla bu hızı arttırıyor. Eğitim, sağlık, finans, ulaşım, vs her alanda uyum sağlama yeteneği ve gelişim kapasitesi güçlü bir ekonomiyi yarattığını söyledi.

Özetle “Nesnelerin birbiri arasındaki ilişki makinaları üzerinden dijitalleşimler artıyor. 

Yeni dünyaya açılıyoruz. 4 0 önemli bir kavram. Burada bilişim teknolojileriyle bir arada bitirmeyi hedefleyen bir kavram. Bu da gündemimizin içine giriyor. Ardından 6 geliyor, ve Çin, 5 G bu birleşim teknolojisinden üç kat daha hızlı olacak. 2030  yılında kullanmaya başlayacağına dair bilgiler var. Yani gittikçe bu 4, 5, 6 her alanda yukarıya doğru çıkıyor. Bunlar da birçok iyi kolaylıklar var. Buna da bu şekilde hazırlanıyoruz. 

Türkiye bu ilk yirmi ekonomi içine giren bir Türkiye bütün bu sektörlerde buna göre şekillendirmek zorunda” Bunların da temelinde temiz ahlaklı kazanç dan helal kazançdan söz etdi ve (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’i konuşması için davet etdi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO)Başkanı Avdagiç yeni hükümetin  Ekonomi Eylem Planı ve döviz kuru değerlendirmelerini  yaptı. “ Yeni finansal ekonomi politikalarının, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odaklı büyüme dinamikleriyle eşgüdümlü olması da en az fiyat istikrarı kadar önemlidir, Döviz kurundaki artış, bu düzeltme hareketinin akabinde önümüzdeki süreç için tahmin edilebilir, tutarlı, enflasyona paralel fiyat hareketlerinin yaşanmasını bekliyoruz” gibi beklentilerini dile getirdi.

 Avdagiç, ekonomi yönetiminin uygulayacağı para ve maliye politikasının, iş dünyasının üretim-istihdam-ihracat öncelikleriyle uyumlu götürülmesinin büyük önem taşıdığını belirti. “Yeni finansal ekonomi politikalarının, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odaklı büyüme ve kalkınma dinamikleriyle eşgüdümü olması da en az fiyat istikrarı kadar önemlidir” açıklamalarda bulundu.

Avdagiç, yeni kurulan hükümetten ve iş dünyasının Ekonomi Eylem Planı’ndan beklentilerinde finansal istikrar ve fiyat istikrarının hiç şüphesiz ekonomi politikalarının olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Başkan Avdagiç özetle; “Ekonomi politikalarının tam bir bütünlük içinde, tutarlı ve kararlı programlarla hayata geçirilmesidir. İş dünyası olarak bizim için ‘enflasyon, cari açık, finansmana erişim’ öncelikli konular arasında yer alıyor. KOBİ’lerimizin rekabet gücünü geliştirmek, üretim desenimizi yeni çağın rekabet koşullarıyla uyumlaştırmak zorundayız. Hedef odaklı bu tek yönlü yolculukta üretimi, ihracatı, istihdamı önceleyen politikaları ve stratejileri kamu-özel sektör birlikteliği ile oluşturmak ve kararlılıkla uygulamak zorundayız. Reel sektör olarak arzumuz piyasanın ani kur şoklarından bir an evvel sıyrılması yönünde. Belki bozulmuş olan kur dengesinin hızlı tesisi adına bir düzeltme hareketi olarak değerlendirebiliriz. Tabii reel sektör olarak arzumuz piyasanın ani kur şoklarından bir an evvel sıyrılması yönünde. Bu düzeltme hareketinin akabinde önümüzdeki süreç için tahmin edilebilir, tutarlı, enflasyona paralel fiyat hareketlerinin yaşanmasını bekliyoruz. İhracat ilk 5 ayda sadece yüzde 0,2 artış gösterdi. Bu tabloda ana hedef pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra değerli TL nedeniyle özellikle son üç çeyrektir rekabetçi fiyat verememenin de etkisi büyük” yorumunda bulundu. 

yilmazparlar@yahoo.com